“Pesten kun je niet voorkomen, maar je kunt er wel mee leren omgaan”

Waarom heb ik (Kim Aukema) een boek gemaakt over pesten?

"Zelf ben ik erg gepest vroeger. Naast dat ik grafisch ontwerper en illustrator ben, ben ik ook projectbegeleider van ‘Track the Talent’ van Stichting Bedrijf& Samenleving.  Hierbij ga ik met leerlingen (voornamelijk van praktijkscholen) op bezoek bij bedrijven voor korte snuffelstages. Als ik hoor van de leerlingen of docenten dat er gepest wordt, wil ik er het liefst meteen iets aan doen."

'Ik was het stil zitten en de onmacht er niks aan te kunnen doen zat. Tijd om mijn talenten in te zetten en om in actie te komen met een mooi interactief prentenboek voor kinderen van 6 tot 10 jaar."

Ondersteuning door erkende landelijke stichtingen

Het boek wordt gesteund door de Nederlandse stichting ‘omgaan met pesten’ en door de Belgische stichting Kies kleur tegen pesten’. Bekijk ook hun website voor hulpvragen.

Hoe is het idee ontstaan van Krabbetje Kor wil rechtdoor?

"6 jaar geleden kwam het idee. Toen ik op het strand liep zag ik een aantal krabbetjes lopen. Het kwam toen in mijn hoofd op dat zij misschien wel gepest zouden worden door andere dieren omdat ze zijwaards lopen in plaats van rechtdoor. Hier is het hele idee voor Krabbetje ontstaan."

Er zijn al best veel boeken over pesten, wat maakt dit boek anders?

"Ik miste vooral het prentenboek over dit onderwerp. Zodat kinderen een makkelijk verhaal kunnen horen, of zelf kunnen lezen over emoties en gedrag. Dit ontbrak in mijn ogen nog, dus besloot ik het zelf te maken. Ik geloof er echt in dat je dit onderwerp zo vroeg mogelijk moet bespreken met kinderen. Daarom heb ik ook vragen in het boek gezet, zodat ouders dit samen met hun kinderen kunnen beantwoorden. Zo leren de ouders zelf hoe het kind over het onderwerp denkt. Ook kan het klassikaal ingezet worden en kan de docent doormiddel van de vragen in het boek het makkelijker bespreekbaar maken.

"Pesten kun je niet voorkomen, maar je kunt er wel mee leren omgaan."

Workshop in de klas met prentenboek

Omdat het een interactief boek is en goed wordt ontvangen bied ik workshops aan op basisscholen. Bekijk hier de mogelijkheden

Tips voor ouders (en leerkrachten) om vandaag al mee aan de slag te gaan

  • Luister naar het kind. Als het kind gehoord wordt denkt hij vaak: "pfoe, gelukkig. Er is een volwassenen die aan mijn kant staat."
  • Nooit zeggen dat je nu geen tijd hebt. Of zeggen dat hij weerbaarder moet worden omdat de wereld zo in elkaar zit.
  • Blijf complimentjes geven. Gepeste kinderen denken vaak dat ze niks waard zijn en stom zijn. Als je vooral blijft benoemen dat ze heel goed zijn in bepaalde dingen, zorgt dat voor zelfvertrouwen. 
  • Blijf echt achter het kind staan als team. Als ouders, maar ook als leerkracht bijvoorbeeld. 
    Zorg dat het kind hobby's krijgt waar hij/zij wel positieve ervaringen krijgt en plezier heeft met andere kinderen. 
  • Blijft het pesten doorgaan en weet je écht niet meer wat je moet doen? Je kind kan hulp hebben bij een 'Sta sterk training' van stichting omgaan met pesten. Deze kan individueel of in groepsverband. Met deze 10 weekse training werkt het kind aan sterke lichaamstaal, assertief zijn, sociale informatieverwerking en sociale vaardigheden.  Duurt het pesten te lang en voelt het kind zich niet veilig dan is van school halen uiteraard een optie. Laat het kind dan eerst een sta sterk training  volgen zodat het weerbaar en met zelfvertrouwen naar de nieuwe school gaat. 

Bedenker en illustrator Kim Aukema (rechts) - tekstschrijver Erika Meershoek (links)

Bedenker en illustrator Kim Aukema (rechts) - tekstschrijver Erika Meershoek (links)

Sta Sterk trainer ‘omgaan met pesten’