Met de Sta Sterk-workshop maken we het thema ‘pesten’ op een toegankelijke manier bespreekbaar en zorgen we voor bewustwording

Als Sta Sterk-trainer in opleiding moet ik ook stages lopen. Gelukkig heb ik de lange stage, ‘de Sta Sterk training’ van 10 trainingen afgerond voor de crisis. Bij deze training gaat het om gedragsverandering en leren kinderen op een positieve manier o.a. voor zichzelf op te komen, zelfvertrouwen te krijgen en lastige situaties op te lossen.

Nu moest ik nog de Sta Sterk-workshop geven. In de workshop zitten elementen van de ’Sta Sterk-training’. Het gaat bij de workshop om preventie, bespreekbaarheid en bewustwording.

Dit is in mijn digitale workshop gelukt. Met mijn prentenboek als kapstok konden we met voorbeelden uit het boek vervelende situaties op een natuurlijke manier bespreek maken.

Zoals:’Wat zou jij doen in deze situatie? Naar wie ga jij toe als je hulp nodig hebt? Zou jij het slachtoffer troosten? Zou jij ook opkomen voor het slachtoffer? En hoe kan je dit op een veilige manier doen? Alleen? Of juist samen?’

Zelf ontdekte het kind zo dat samen hulp bieden of hulp halen juist heel sterk is. Je hoeft het niet alleen te doen. Wat een opluchting! Dit is geen klikken, dit is helpen! Een belangrijke eye-opener. Lees verder via link in comments

Ook alle rollen die in het boek voorkomen worden besproken. Zo zien we dat pesten een groepsprobleem is, iets waar kinderen zelf niet bewust van zijn. Meestal zien ze alleen de rollen van het slachtoffer en de pester maar zoals je op mijn afbeelding ziet zijn het er veel meer. Vaak willen kinderen wel helpen maar weten ze simpelweg niet hoe. Hiervoor ontdekken ze mooie tools tijdens de workshop.

Met veel plezier gingen we daarna zelf sterk staan. Zo bedenken ze zelf hoe belangrijk je lichaamshouding, je gezichtsuitdrukking en stemgeluid is als je je mening wilt geven of je gevoel wilt overbrengen. Sterk staan betekent heel veel oefenen en proberen. Het is net als leren lopen, vallen en opstaan. En als afsluiting een mooi compliment. Door complimenten voelt een kind zich gezien en gewaardeerd. Ook nu kreeg het kind een lach op zijn gezicht en ging stralen.

Later vertelde de ouder mij dat de workshop een mooi bruggetje was om over eigen ervaringen te vertellen en verder in gesprek te gaan over dit onderwerp. Top! Dit is precies wat we willen bereiken met de Sta Sterk-workshops: bewustwording en bespreekbaarheid.

Deze toppers kiezen voor het ‘Sterk Staan’ tegen pesten!

Mijn stage van de 10 weekse ‘Sta Sterk-training’ zit erop.

Het was een feestelijke afsluiting waarbij alle trotse ouders en vrienden aanwezig waren. De kinderen hadden een mooie interactieve quiz in elkaar gezet waarin kort alle ‘Sta Sterk-punten’ voorbij kwamen. De ouders mochten vele oefeningen meedoen. We hebben ontzettend gelachen en wat zag je de kinderen stralen.

Op het einde namen ze trots hun ‘Sta Sterk-diploma’ in ontvangst en werden er telefoonnummers uitgewisseld. Mooi om te zien dat er op de training ook nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan.

Wat zie ik een verschil met hoe ze hier binnen kwamen;

Deze kanjers hebben zelf ontdekt, geoefend en geleerd dat je in een vervelende  situatie kan wegkruipen (pester gaat door) je kan gaan knokken ( je blijft botsen met de pester) of je kan het ‘Sterk’ aanpakken (je geeft een duidelijk ‘Pas op’ signaal, je gaat niet over je eigen grens maar ook niet over die van een ander). De pester wordt niet meer gevoed en het plezier voor de pester gaat eraf.

Door alle mogelijkheden en (re)acties  te ontdekken doormiddel van rolspelen, oefeningen, animaties , discussies met elkaar en uitproberen in de echte wereld zijn deze kinderen erachter gekomen dat ‘het Sterke gedag’ het handigste is.

Ook de aangewezen supporters die het kind aan het begin van de training (ze kozen voornamelijk hun ouders) zelf hebben uitgekozen hebben zich geweldig ingezet. Zij kregen 10 weken lang de opdracht om het oefenen met hun kind en het nieuwe gedrag te stimuleren.

De kinderen voelen zich na deze 10 weken blijer, ze staan sterker en laten duidelijk zien en horen wat ze vinden en voelen.

Gaat het pesten alsnog door dan weten ze ‘Sterk’ weg te lopen van de situatie en hulp te halen. Bij wie ze deze hulp halen hebben ze al bedacht: een vriend, de leerkracht of de ouders. Deze helpers zijn hiervan op de hoogte. Er is dus al een plan B, dat is een geruststellende en helpende gedachten.

Helpende gedachtes weten deze kinderen nu ook te bedenken. Niet meer kijken naar wat je NIET kan maar naar wat je WEL kan. Hun zelfvertrouwen en zelfbeeld is hierdoor veel positiever geworden.

Ze weten dat pesten een groepsprobleem is en weten de verschillende rollen te herkennen  in de groep. Zo wordt de pester van zijn voetstuk gehaald en kunnen ze kinderen die ook worden gepest helpen. Dit kunnen ze doen door hun te troosten en voor hun op te komen (met hulp van andere). De groep van helpers wordt zo steeds groter.

We hebben elkaar allemaal nodig om het verschil te maken.

In maart nog de evaluatie gesprekken en dan is deze stage voor mij afgerond. Bedankt Mirelle! Ik heb genoten, veel geleerd en heel veel mogen oefenen en werken met de kinderen. Deze training zal me altijd bijblijven.

Op naar mijn volgende stage-opdracht: een ‘Sta Sterk-workshop’ geven voor de klas! Dit zal ik gaan doen op een basisschool in Bloemendaal! Ik heb er zin in!

‘Ik zie mijn kind weer huppelen!’

Ouders over hun ervaring met de ‘Sta sterk training’ de training waarvoor ik word opgeleid.

Gister was de 2e informatie avond met de ouders op mijn stage plek. Mooie succes ervaringen, vragen en interactie.

Wat zijn de ouders betrokken en wat is het lastig om controle los te laten. Accepteren dat situaties van pesten nog altijd kunnen plaatsvinden maar nu ervaren dat hun kind er steeds weerbaarder op kan reageren en er minder last van ondervindt.

Ervaringen van ouders:

Een kind uit de training durft weer bij anderen te spelen. Een andere kind geeft zijn eigen mening en laat zich niet meer verleiden door boos-gedrag en te gaan vechten. Zelf 'nee' zeggen lukt beter en daardoor haken ook andere kinderen aan en zeggen 'nee, ik doe daar niet aan mee'! O en nog een mooie; ouders die vertelde dat hun kind, die altijd op de hoede was, na lange tijd weer aan het huppelen is 😍

Allemaal zijn ze aan het experimenteren met de oefeningen van de ‘Sta Sterk Training’. Ook was het erg leuk om oefeningen met de ouders te doen zodat ze echt ervaren wat hun kinderen doen tijdens deze training. Belangrijk dat ze zelf ook dit gedrag als voorbeeld gaan gebruiken zodat het kind het gaat overnemen. 

Veel gestelde vraag: 'hoe weet ik nou of mijn kind zich echt beter voelt en geen gewenst gedrag vertoont?'

Dit ging over een kind die na vele pest-ervaringen niet meer bij andere kinderen wou spelen. Als het bij andere speelde dan werd na 15 minuten de ouder gebeld dat het zichzelf huilend in de wc had opgesloten. 

Nu dit kind de 'Sta Sterk training' volgt, staat het kind sterker en heeft het meer een eigen mening. In een spontaan gesprekje met ouder gaf het kind aan, dat het weer bij een klasgenootje wou gaan spelen. De ouder wist niet wat het hoorde en was zo blij voor zijn kind. Ook ging het minder naar de wc, wat dus altijd de vluchtplek was. Wat een succes-ervaring! 

Twijfel signalen voor de ouder kunnen zijn : gaat het kind opeens weer veel naar de wc, wil het niet meer afspreken met andere kinderen... Dat zijn de signalen waar op gelet moet worden. Ook zal het kind vertrouwen krijgen dat als er een probleem is, het aan de ouder verteld mag worden. Het ervaart nu dat de ouder gaat helpen met oplossen en het er niet alleen voor staat. Dit was echt een eye-opener voor de ouders!

Vooruitgang is er bij alle kinderen en het besef bij de ouders dat alles oefenen, oefenen, oefenen is wordt steeds groter. Gedragsverandering heeft tijd nodig en moet blijvend geoefend worden.

Hier doe ik de opleiding voor! Het werkt echt! Iedereen kijkt uit naar de tweede helft van de training die gegeven wordt door mijn trainer Mirelle Valentijn 😃

Elk kind verdient een positief zelfbeeld!

Mijn 4e waardevolle stage ‘sta sterk training’ bij Mirelle Valentijn. Een les vol met mooie oefeningen! 

1 daarvan was het bespreken van vervelende gebeurtenissen. Hoe kan je die in de toekomst draaien naar een positieve uitkomst? Wat is er gebeurd? Wat dacht je toen? Wat voelde je toen? en wat was je gedrag? Hoe zou je willen dat het gaat? Kan je er helpende gedachtes bij bedenken? Tijdens de training spelen we dit helemaal uit.

De 10 weekse ‘Sta Sterk training’ is interactief, vol (rol)spelen, visualisatie‘s, animaties en dit allemaal met een positieve benadering. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen; op de training, thuis met supporters en werkmap en dan stap voor stap de echte de wereld in. De kinderen worden uitgedaagd om zelf op helpende gedachtes te komen en het sterke gedrag zich eigen te maken. 

Zelf weet ik dat je door nare (pest)ervaringen de gedachten kan hebben: ‘ik ben niet goed genoeg of de ander is beter’ dan ga je je daar ook naar gedragen.

Ik gun elk kind met vervelende gedachtes deze training, want als ze nu al gaan werken aan een positief zelfbeeld dan hebben ze daar de rest van hun leven

Gestart met de opleiding tot 'trainer omgaan met pesten!'

2 weken geleden ben ik een nieuwe uitdaging (erbij) aangegaan!

Na deze opleiding kan ik kinderen beter leren omgaan met pesten (individueel of groepen) waardoor zij er minder last van hebben. 
Dat betekent dus ook dat er minder kans is op de nare gevolgen van pesten zoals angst, onzekerheid, depressieve gevoelens en verminderde schoolprestaties. Het doel van de training is het vergroten van de sociale weerbaarheid van kinderen. Zo leren zij voor zichzelf opkomen in onaangename situaties, zoals bij verbaal en digitaal pesten, uitschelden, uitlachen, bedreigende opmerkingen, pesten door buitensluiten, negeren en chanteren, spullen afpakken, et cetera.

Nu loop ik elke woensdag stage bij Mirelle Valentijn op een basisschool in Vinkeveen en ervaar ik daar hoe kinderen zich ontpoppen met deze training van 10 weken! Daarnaast kan ik straks ook workshops geven over cyberpesten, wat nu helemaal veel speelt. Ik geniet met volle teugen, wat mooi dat dit door mijn prentenboek op mijn pad is gekomen.

Ik bewandel dit nieuwe pad dan ook met heel veel plezier :)

De Sta Sterk training is eind januari 2013 opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Lancering prentenboek met Dieuwertje Blok en Dos Hermanos

  • Afbeelding 3
  • Afbeelding 2
  • Afbeelding 1

Geslaagde boekpresentatie van 'Krabbetje Kor wil rechtdoor!' Het prentenboek TEGEN PESTEN 
De foto's zeggen meer dan 1000 woorden. Niemand minder dan Dieuwertje Blok las het boek uiteraard geweldig voor waardoor de kinderen helemaal in het verhaal zaten. De vragen in het boek werden zelfs soms publiekelijk beantwoord door de kids. Hoe dapper is dat!


Dos Hermanos van het Klokhuis en 3FM maakte er een feest van met het lied 'Ik pest niet mee!' wat voor het boek is gemaakt. Daarna kregen de kinderen nog een 'ik pest niet mee'-certificaat, deze kon uiteraard ondertekend worden door Dieuwertje en Dos Hermanos.

Interview in HRLMtje: Mijn verhaal over pesten en het prentenboek ‘Krabbetje Kor wil rechtdoor.’

Super blij en dankbaar met dit interview. Het brengt het onderwerp pesten onder de aandacht wat helaas hard nodig is. Zelf ben ik vroeger gepest en heb daarom het prentenboek ‘Krabbetje Kor wil rechtdoor’ bedacht en geïllustreerd tegen pesten . Het interactieve prentenboek over pesten is een boek om tijdens de vakantie (dan heb je lekker de tijd!) met uw kind te lezen en het onderwerp te bespreken.

Hoe denkt uw kind over pesten? En wat doe je als je te maken krijgt met pest-gedrag? Om daar achter te komen staan er allemaal vragen in het boek die je tijdens het voorlezen kan beantwoorden en bespreken. Zo weet uw kind straks beter wat het kan doen als het te maken krijgt met pesten. 

Check het HRLMtje, (ligt overal in Haarlem) deze geeft 4 boeken weg! Hoe gaaf is dat! Heel veel dank aan het team van het HRLMtje die het boek en het onderwerp pesten zo weer onder de aandacht brengen. Ps. In het interview staat dat ik hoog zwanger ben maar ondertussen ben ik trotse moeder van zoon Mees :)

Voorgelezen prentenboek ‘Krabbetje Kor wil rechtdoor’ met complimenten-kaartjes van Kor.

De nationale voorleesdagen zijn vandaag van start gegaan en ik was uitgenodigd om bij de kinderopvang mijn prentenboek tegen pesten voor te lezen. Zelf kunnen deze kanjers nog niet lezen maar wat kunnen ze goed kijken, aanwijzen en meegaan in het verhaal. Door voor te lezen komen kinderen in aanraking met nieuwe woorden, het vergroot hun woordenschat én taalbegrip. Je doet jouw kind of klas dus een groot plezier met voorlezen.

Complimenten kaartjes van Krabbetje Kor.

Na het voorlezen vertel ik dan ook hoe fijn het is als je samen kunt spelen en aardig bent voor elkaar. We gaan dan in een kring zitten en ik leg verschillende kaartjes met lieve zinnetjes en illustraties erop in het midden. Om de beurt mag een kind een kaartje pakken en geven aan het kindje ernaast. Super trots zijn ze dan!

Van complimenten, kan een enorme positieve kracht uitgaan, zowel voor de gever als de ontvanger.

Deze kanjers vanaf 2 jaar mochten een mooi kaartjes voor zichzelf pakken en daar waren ze erg blij mee :)

Wil je ook een interactieve voorlees-workshop tegen pesten met Krabbetje Kor? Neem contact op!

Prentenboek 'Krabbetje kor wil rechtdoor' overal te koop!

Wauw! Mooie recensie van ‘in de boekenkast’ lees hem hier.

Voorlezen 'Krabbetje Kor wil recht door!' Te gast op de landelijke dag voor trainers van Stichting Omgaan met Pesten

Geweldig dat ik op deze dag voor trainers een onderdeel mocht zijn met mijn prentenboek 'Krabbetje Kor wil rechtdoor.'  Het interactieve prentenboek Tegen Pesten. Vele hebben het boek aangeschaft en gaan er mee aan de slag. 

Via deze website van Krabbetje Kor: ikpestnietmee.nl  kunt u gebruik maken van verschillende workshops die bij het boek horen. Want samen blijven we ons sterk maken tegen pesten!

De Stichting Omgaan met pesten bestaat nu 15 jaar en ik kan niet wachten om zelf in november met de opleiding te starten. Het was dan ook een feestje om alle andere trainers te mogen ontmoeten. Wat een enthousiasme en inzet vanuit deze mooie stichting.